Junus Emre

1

Seeriale Turk Junus Emre ka ushtruar ndikim të madh në letërsinë turke, nga vet ditën deri tani. Sepse Junus Emre, pas Ahmet Yesevi dhe Sulltan Walad, një nga të parët poetë të njohur për të kanë kompozuar vepra në të folur turke e tij moshë dhe në rajon, në vend se në persisht apo arabisht. E tij letërsisë mbetet shumë e afërt me gjuhën popullore, e kolegëve të tij në evropën Qendrore dhe Perëndimore të Anadollit. Kjo është edhe gjuha e një numër anonim popullore-poetë, folk-këngët, përrallat, riddles (tekerlemeler), dhe fjalët e urta. Si Oghuz Librin e Dede Korkut, një të vjetër dhe anonim Azisë Qendrore, epike, turke e folklorit se frymëzuar Junus Emre në e tij të rastit të përdorimit të tekerlemeler si një poetikë e pajisjes kishte qenë pasuar me gojë të tij dhe të kolegëve të tij.

Kjo mënyrë rigoroze traditë gojore vazhdoi për një kohë të gjatë. Pas pushtimit mongol e Anadollit të lehtësuar nga Sultanate e Rûm është mposhtur në 1243 Beteja e Köse Dağ, mistike Islame letërsisë lulëzoi në Anadoll, dhe Junus Emre u bë një prej më të spikatura të poetëve. Poezitë e Sulltan Junus Emre — pavarësisht se është mjaft e thjeshtë në sipërfaqe — provë aftësinë e tij në përshkrimin mjaft abstruse mistike konceptet në mënyrë të qartë. Ai mbetet figura të njohura në një numër të vendeve që shtrihen nga Azerbajxhani në Ballkan, me shtatë të ndryshme dhe të shpërndarë lokalitete të diskutojë privilegjin e të pasurit varri i tij brenda kufijve të tyre.

Serialet